آشنایی با پنجره و اجزای آن
در ویندز هر برنامه ی کاربردی یا پوشه ُدر قالب یک پنخجره نمایان می شود . لذا پنجره از مفاهیم اساسی و بنیادین ویندز است که آشنایی با نحوه ی کار آن جهت استفاده ارز ویندز و هر برنامه ی کاربردی تحت آن ضروری است . پنجره ها دارای ویژگی ها اجزای مختلفی هستند :
برای آشنای با پنجره ،بر روی آیکن My Computer دوبار کلیک کرده تا پنجره یآن گشوده شود .
اجزای اصلی پنجره ویندز :
نوار عنوان (Title Bar):در بالای هر پنجره نواری رنگی قرار دارد که شامل نام برنامه یا پوشه ی حاوی آن است نوارعنوان پنجره می گوییم .
برای آشنای با ویژگی های نوار عنوان پنجره عملیات زیر را انجام می دهیم :
بر روی آیکن My Computer دو بار کلیک می کنیم تا پنجره ی آن گشوده شود
بر روی نوار عنوان پنجره ،دو بار کلیک می کنیم ،پنجره به حداکثر اندازه ی ممکن تغییر اندازه پیدا می کند(Maximize). یک بار دیگر بر روی نوار عنوان پنجره ،دو بار کلیک می کنیم تا پنجره به اندازه قبلی تغییر کند (Restore).
با پایین نگه داشتن کلید سمت چپ ماوس بر روی نوار عنوان و جابجا کردن ماوس ،پنجره را جابجا می کنیم (Move)
نوار منو (Menu Bar): نواری افقی واقع در زیر نوار عنوان پنجره است که فرامین لازم جهت کار با برنامه یا پوشه در آن قرار گیرد .
جهت استفاده از نوار منو :عملیات زیر را انجام می دهیم :
ماوس را بر روی گزینه های این نوار حرکت داده یا بر روی گزینه های آن کلیک می کنیم تا فهرست فرامین یا امکانات این پنجره را مشاهده کنیم .
نوار ابزار (Toolbars): نواری از دکمه های تصویری است که در زیر نوار منو قرار دارد و جهت دسترسی آسان به فرامین و امکانات هر پنجره بکار می رود . معمولا در هنگام کار با یک پنجره ،دکمه های موجود بر روی نوار ابزار نیز با توجه به وضعیت برنامه و کارهای صورت گرفته ،تغییر می یابند و در برخی از دکمه ها و آیکن های روی آن فعال (پررنگ)یا غیر فعال (کمرنگ) می شوند .
نوار آدرس (Address Bar ):نوار سفید رنگی است که معمولا در زیر نوار ابزار اکثر پنجره ها وجود دارد و در سمت چپ آن کلمه ی Address نوشته شده است . این نوار به ما امکان می دهد که آدرس برنامه ها ،پوشه ها و حتی صفحات وب و سایت های اینترنت را در آن تایپ کنیم و فوری به آن دسترسی پیدا کنیم در سمت راست کادر آدرس نوار کشوی قرار دارد که با کلیک بر روی آن می توانیم لیست آدرس های استفاده شده ی قبلی را مشاهده و مجددا بکار ببریم .
نوار های پیمایش (Scroll Bar): درصورتی که محتویات یک پنجره بیشتر از ابعاد پنجره باشد ،میله های افقی و عمودی در حاشیه ی راست و پایین پنجره ،امکان جابجایی محتویات پنجره و مشاهده ی آسان آنها را میسر می کنند. در این حالت میله عمودی حاشیه سمت راست پنجره را نوار پیمایش عمودی(Vertical Scroll Bar) و میله ی افقی حاشیه پایین پنجره را نوار پیمایش افقی (Horizontal Scroll Bar) می گوییم.
برای کار با نوار های پیمایش عملیات زیر را انجام می دهیم :
بر روی آیکن My Computer دو بار کلیک می کنیم تا پنجره ی آن گشوده شود .
با ماوس گوشه ی پایین سمت راست این پنجره را گرفته ئو در سمت داخل می کشیم تا نوار های پیمایش ظاهر شوند سپس آن را رها می کنیم .
بر روی علامت های موجود در بالا و پایین نوار کلیک می کنیم تا حرکت محتویات پنجره را به پایین و بالا ببینیم.
بر روی علامت های در سمت راست وچپ کلیک کرده تا حرکت محتویات را به سمت راست وچپ ببینیم .
نوار وضعیت (Status Bar):در پایین ترین قسمت هر پنجره معمولا کادر افقی قرار دارد که وضعیت محتویات داخل پنجره و عملیات صورت گرفته بر روی آنها را مشخص می سازد که به آن نوار وضعیت می گوییم .